Нагальні питання життєдіяльності району – на порядку денному позачергової 51 сесії районної ради 7 скликання

1675

03 червня 2020 року під керівництвом голови районної ради Олега Федоровича Старенького відбулося засідання позачергової 51 сесії районної ради 7 скликання, порядок денний якої склали питання, детально відпрацьовані на спільному засіданні постійних комісій, що передувало пленарному засіданню ради.

За результатами розгляду інформації Скадовської районної виборчої комісії до складу депутатського корпусу Скадовської районної ради було введено Денисова Володимира Семеновича, обраного від Скадовської районної в Херсонській області організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Така процедура обумовлена достроковим складенням повноважень депутата районної ради Розумним Анатолієм Григоровичем, обраного від цієї ж політичної сили.

За результатами розгляду питання про звіт голови Скадовської районної державної адміністрації про виконання делегованих повноважень районної ради у 2019 році, беручи до уваги озвучений детальний аналіз наданих матеріалів, депутати підтримали рішення взяти даний звіт до відома із зауваженнями по шести пунктам із вісімнадцяти.

Вагаючись у визначенні оцінки виконання програми економічного, соціального та культурного розвитку Скадовського району на 2019 рік через суттєві недоліки, до яких не дослухаються виконавці з року в рік, члени депутатського корпусу все ж погодили оцінку її виконання не в повному обсязі, зважаючи на зміну та скорочення кадрів райдержадміністрації – відповідальних виконавців Програми.

Про запропоновані зміни до показників районного бюджету на 2020 рік проінформувала начальник фінансового відділу райдержадміністрації Підгайна Ольга Яківна. Так, 481736,96 грн спрямовано відділу освіти, культури, молоді та спорту районної державної адміністрації на придбання інтерактивного, комп’ютерного і навчального обладнання, пристрою ортопедичного та методичного забезпечення для КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Скадовської районної ради; 138000 грн направлено на капітальний ремонт вітражів фасаду танцювального залу для занять народного колективу спортивного бального танцю «Каравелла» КЗ «Скадовський районний будинок культури ім.Шевченка»; 108800 грн – КЗ «Скадовська централізована бібліотечна система» на усунення порушень у сфері техногенної та пожежної безпеки та встановлення пожежної сигналізації.

По КУ «Скадовський районний центр фінансово-господарського обслуговування закладів та установ освіти» збільшено видатки на оплату праці та нарахування на неї в сумі 291400 грн, у зв’язку з приведенням у відповідність розміру ставок працівників.

Управлінню праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації за рахунок перерозподілу збільшено видатки на загальну суму 1286000 грн, з них на:

–  виконання заходів районної програми розвитку охорони здоров’я Скадовського району на 2020 рік збільшені видатки на фінансову підтримку КНП «Скадовська центральна районна лікарня» Скадовської районної ради в загальній сумі 975 000 грн: в т.ч. 375000 грн – на енергоносії, 100000 грн – на забезпечення безкоштовного харчування хворих (орієнтовно до  липня 2020 року) та в сумі 500000 грн – на придбання обладнання та предметів довгострокового користування. По КНП «Скадовський центр первинної медико-санітарної допомоги» Скадовської районної ради: збільшено видатки на 123900 грн (на орфанні захворювання) за рахунок зменшення витрат на енергоносії;

– збільшено видатки на фінансування заходів районної програми соціального захисту людей похилого віку, інвалідів та підтримки сім’ї, утвердження гендерної рівності і протидії торгівлі людьми на 2020 рік на загальну суму 173000 грн, з них на заходи, які не були забезпечені фінансовим ресурсом при прийнятті програми, а саме: надання разової допомоги членам сімей загиблих в АТО в сумі 75000 грн, надання одноразової допомоги громадянам за зверненнями до депутатів Скадовської районної ради – 48000 грн та за зверненнями до голови районної державної адміністрації – 50000 грн);

– збільшено на 60000 грн видатки на фінансування заробітної плати працівникам КУ «Скадовський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» для виплати надбавки працівникам, яким в період карантину було збільшено навантаження.

Збільшуються поточні видатки на суму 23753 грн та капітальні видатки на суму 33813 грн, для здійснення заміни котла та підвідних кабелів в Тарасівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Для улаштування швидкісного інтернету в Благодатненській ЗОШ І-ІІІ ступенів збільшуються поточні видатки на суму 80563 грн.

Для поточного ремонту душової кімнати для дівчаток в Скадовській РКДЮСШ збільшено видатки на 49520 грн. Також здійснено перерозподіл використання коштів за раніше затвердженими напрямками.

Разом з цим, було внесено зміни до деяких районних програм: підтримки діяльності і відкритості роботи Скадовської районної державної адміністрації та фінансового забезпечення для здійснення повноважень, делегованих Скадовською районною радою; індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім»; розвитку системи охорони здоров’я в Скадовському районі на 2020 рік.

Рішенням позачергової 51 сесії районної ради було погоджено виплату одноразової матеріальної допомоги окремим мешканцям району, які опинилися в складних життєвих обставинах, за зверненнями до депутатів районної ради, на загальну суму 75 тис.грн.

Особливу увагу було приділено вивченню питання про заходи з оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Скадовського району: пропозиції разом з докорінним аналізом по наповнюваності класів, успішності учнів, фінансових витратах і перспективи по кожній школі представив відділ освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації. Варто зазначити, що це питання вже було розглянуто безпосередньо на місцях, проведено громадські обговорення, що свідчать про згоду батьків учнів трьох закладів, які підлягають закриттю. Також начальником відділу освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації Аллою Аркадіївною Кишкіною було презентовано можливі шляхи вирішення ситуації, що склалася з метою створення комфортних умов для подальшого навчання дітей. Виходячи із наявних факторів, було ухвалено рішення про ліквідацію Андріївської, Гостроподолянської і Хатської ЗОШ І ступеню. У ході розгляду цього питання наголошувалося, що одного бажання зберегти ці заклади для потреб громади недостатньо – надалі це питання постало б із ще більшою гостротою, коли було б призупинено державне фінансування малокомплектних шкіл, відповідно не буде коштів навіть на заробітну плату вчителям, і усе утримання лягло б на місцеві бюджети.

Поряд з цими було розглянуто низку листів орендарів щодо можливості звільнення їх від орендної плати за користування нерухомим майном спільної власності територіальних громад району на період карантину: частину з яких, посилаюсь на законодавство, було частково задоволено, іншим – відмовлено згідно профілю діяльності.

До уваги депутатів було запропоновано звіти про діяльність комунальних закладів і установ районної ради за 2019 рік та інформацію про використання коштів від орендної плати.