Результати роботи позачергової 3 сесії районної ради 8 скликання

1312

24 грудня 2020 року під керівництвом голови районної ради 8 скликання Соловйова Віталія Олександровича відбулося засідання позачергової 3 сесії районної ради, питання порядку денного якої були детально опрацьовані депутатами на спільному засіданні постійних комісій, що передувало пленарному засіданню.

Першими депутати схвалили зміни до бюджетів Скадовського і Голопристанського районів та прийняли районний бюджет Скадовського району на 2021 рік: нажаль, складається він лише з потенційного обсягу надходжень від орендної плати за майно (яке за законом районні ради мають до 31 грудня 2020 року передати до місцевих громад) та адміністративного збору з реєстрації фізичних і юридичних осіб. Зважаючи на таке скрутне матеріальне становище та відсутність чітко визначених повноважень і функцій новостворених районних рад, аби привернути увагу держави до цієї проблеми, було підтримано звернення депутатів Скадовської районної ради Херсонської області до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Чи не найголовнішими і обговорюваними стали питання управління майном, зокрема, рішенням позачергової 3 сесії районної ради було передано спільну власність територіальних громад міста, селища, сіл Скадовського району в комунальну власність Скадовської міської ради. Даним рішенням передбачено виведення Скадовської районної ради зі складу засновників комунальних закладів і установ. Така квапливість у прийняті рішення викликана вимогами законодавства: з 1 січня фінансування комунальних закладів і установ районної ради з районного бюджету буде припинено. У контексті розгляду даного питання Віталій Олександрович нагадав, що рішенням позачергової 2 сесії районної ради було деталізовано перелік об’єктів Голопристанського району, які передаються в громади. Але, 23 грудня Голопристанська міська громада відмовилася приймати 5 установ із переліку. Головними аргументами при цьому стали відсутність коштів на утримання та недоцільність фінансової підтримки дублюючих організацій. При цьому ніхто не враховує багаторічні надбання, досвід і кадровий потенціал. У такій ситуації районна рада знову стає заручником при необхідності прийняття непопулярних рішень, так як єдиним виходом є прийняття рішення про ліквідацію таких закладів.

Знову ж таки, депутати не змогли залишатися байдужими, тому одноголосно підтримали доцільність направлення відповідного звернення до Президента України, Херсонської обласної ради і Херсонської обласної державної адміністрації.

Серед іншого на пленарному засіданні також було затверджено фінансові плани на 2021 рік КНП «Скадовська ЦРЛ» і «Центр ПМСД» Скадовської районної ради; перелік питань для розгляду на сесіях, засіданнях президії і постійних комісій та Положення про помічника-консультанта депутата Скадовської районної ради 8 скликання.

Наприкінці засідання голова районної ради привітав присутніх з наступаючими Новорічними та Різдвяними святами.