25 лютого 2021 року під керівництвом голови Скадовської районної ради Віталія Олександровича Соловйова відбулося засідання 4 сесії районної ради 8 скликання, до порядку денного якого було внесено багато різнопланових питань.

Завдяки попередній кропіткій роботі президії районної ради та постійних комісій, депутатам вдалося злагоджено ухвалити важливі для спільної громади рішення.

На початку пленарного засідання заслухали і взяли до відома повідомлення Скадовської районної територіальної виборчої комісії Херсонської області про визнання Вовченко Наталі Григорівни та Бурнази Дар’ї Миколаївни депутатами Скадовської районної ради восьмого скликання, обраними від політичної партії «НАШ КРАЙ», та затвердили відповідні зміни у складі постійних комісій районної ради.

Ознайомившись з інформацію керівника Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області про стан законності на території Скадовського, Голопристанського і Каланчацького районів упродовж 2020 року та заходи щодо її зміцнення, присутні на засіданні мали змогу поставити питання особисто в.о.керівника Новокаховської місцевої прокуратури Подоляку Є.М. У ході розгляду цих питань Віталій Олександрович проінформував представника прокуратури про ситуацію із комунальними закладами освіти і культури Голопристанської районної ради, доля яких досі невирішена через відмову Голопристанської міської громади приймати їх у комунальну власність. Таким чином і Скадовська районна рада, яка немає ані законодавчого права утримувати їх діяльність, ані фінансового ресурсу на це, і самі працівники цих установ, які залишилися без заробітної плати, стали заручниками невідповідності норм законодавства.

Також районні обранці затвердили звіти про виконання районних бюджетів Скадовського, Каланчацького і Голопристанського районів та схвалили зміни до районного кошторису на 2021 рік, розподіливши залишки коштів загального фонду районного бюджету, що склалися станом на 01 січня 2020 року, зокрема спрямувавши на виконання затвердженої «Програми ефективного використання, збереження майна спільної власності територіальних громад міст, селищ, сіл Скадовського району та фінансової підтримки Скадовської районної ради на 2021-2025 роки»  450000 грн відділу освіти, культури, молоді та спорту Скадовської районної державної адміністрації на ліквідацію КУ з обслуговування закладів та установ освіти і культури Голопристанської районної ради Херсонської області, КУ «Централізована бухгалтерія по обслуговуванню закладів та установ культури» Каланчацької районної ради Херсонської області, КУ «Фінансово-господарська група з централізованого обслуговування закладів та установ освіти Каланчацького району» Каланчацької районної ради Херсонської області.

Після опрацювання членами профільних постійних комісій, депутати підтримали рішення про передачу об’єктів спільної власності територіальних громад міста, селища, сіл Скадовського району в комунальну власність Скадовської міської, Лазурненської селищної і Новомиколаївської сільської рад Херсонської області. Також реалії законодавчої площини змусили депутатський корпус відміняти рішення по ліквідацію трьох установ Голопристанської районної ради: районного будинку культури, дитячо-юнацької спортивної школи та центру позашкільної освіти, – і втретє приймати рішення по їх передачу до Голопристанської міської ради – як вимагає закон. Але небажання Голопристанської міської ради приймати до комунальної власності зазначені установи спричинили загострення соціальної напруги – діти не можуть займатися у гуртках та секціях, працівники не отримують заробітної плати, будівлі не опалюються, під питанням їх охорона та збереження. Держава зобов’язала районні ради передати об’єкти до громад, позбавивши фінансового ресурсу для їх утримання, а норму щодо їх прийняття місцевими радами не зробила обов’язковою для виконання.

Разом з цим, рішенням 4 сесії районної ради було затверджено два  звернення депутатів Скадовської районної ради: щодо ситуації з підвищенням тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу, електроенергію і про встановлення транспортного сполучення з районним центром в умовах реформи адміністративно-територіального устрою.

Також районні обранці підтримали запитати депутата Скадовської районної ради 8 скликання Харченко О.Ф. про поновлення роботи ретранслятора в смт Каланчак і про роботу пересувних відділень поштового зв’язку Акціонерного товариства «Укрпошта».