На порядку денному перспективи життєдіяльності громад

1038

13 листопада відбулось засідання постійнодіючої наради з питань взаємодії районної ради, райдержадміністрації з органами місцевого самоврядування району під головуванням Олега Федоровича Старенького, голови районної ради.

Першим учасники наради розглянули питання щодо завершення поточного фінансового року та формування проектів місцевих бюджетів на 2019 рік, яке доповіла начальник фінансового управління райдержадміністрації Тетяна Леонідівна Резніченко. Акцентувавши увагу на наявних проблемах у виконанні бюджетів окремих рад району та окресливши ймовірні шляхи їх подолання, Резніченко Т.Л. вказала на необхідність дотримання норм чинного законодавства та раціонального підходу як при виконанні бюджетів 2018 року, так і при формуванні місцевих бюджетів на 2019 рік.

До обговорення даного питання долучився Олег Федорович Старенький, який підтримавши доповідача, повідомив про реальну ситуацію із надходженням та використанням коштів районного бюджету. Навівши конкретні приклади перекладання повноважень держави на місцеві бюджети, він закликав очільників місцевих рад активніше турбуватися про громаду, адже при бездіяльності неминучим буде скорочення об’єктів соціальної та культурної сфери на місцях. У свою чергу, голови окремих місцевих рад вказали на непоодинокі факти недоотримання коштів у місцеві бюджети з вини фіскальних органів. Результатом розгляду даного питання стало рішення щодо необхідності створення робочої групи з числа голів місцевих рад та депутатів районної ради для підготовки тексту звернення до урядових структур щодо конкретних фактів порушень чинного законодавства, які унеможливлюють виконання органами місцевого самоврядування на місцях власних повноважень.

Медична реформа, що нині крокує по нашій країні, стала вже реалією сьогодення і на території Скадовщини. Так центр первинної медико-санітарної допомоги набув статусу комунального некомерційного підприємства, населенням укладаються угоди із сімейними лікарями та педіатрами, а наступним кроком буде підписання договору з Національною службою здоров’я України на фінансування, починаючи з 2019 року.

Тож про участь місцевих рад у співфінансуванні функціонування закладів охорони здоров’я первинної ланки Скадовського району у 2019 році проінформувала присутніх головний лікар КНП «Скадовський центр ПМСД» Хмельова Алла Василівна. Адже у разі укладання вищезазначеної угоди фінансування не буде передбачене для закладів охорони здоров’я тих населених пунктів, у яких кількість мешканців складає до 300 чоловік. Виходом із даної ситуації може стати фінансування таких ФАПів із місцевих бюджетів, у протилежному випадку – їх закриття або призупинення діяльності. Голови місцевих рад, глибоко стурбовані загрозою припинення отримання медичної допомоги жителями окремих сіл, обговорили усі аспекти даної проблеми та вирішили додатково опрацювати це питання із урахуванням всіх його нюансів.

Наприкінці засідання перспективу банкрутства КП «Райкомунсервіс» обговорили очільники п’яти місцевих рад, населення яких є абонентами зазначеного підприємства. Така ситуація склалася внаслідок неплатоспроможності населення та недосконалості нині діючого механізму відшкодування пільг та субсидій постачальникам комунальних послуг, через що КП «Райкомунсервіс» недоотримує кошти за надані послуги та накопичує борги за спожиту електроенергію. Підвищення тарифів не врятує ситуацію, а усі можливості виходу із «глухого кута» підприємство вже вичерпало, тож попереду – загроза банкрутства і обов’язок сільських рад самостійно забезпечувати водою своїх мешканців. Безсумнівно, певний час буде тривати перехідний період, усі деталі якого будуть опрацьовані індивідуально керівництвом КП «Райкомунсервіс» та сільськими головами Приморської, Тарасівської, Володимирівської, Улянівської та Широківської рад.

Звичайно, коли в країні відбувається реформування майже в усіх галузях, життєдіяльність громад не може залишитись без коректив, але не завжди ці зміни носять позитивний характер і мають на меті покращення життя пересічних громадян. А завданням очільників громад на даному етапі є мінімалізація негативних наслідків таких перемін для людей на місцях.