Актуальні питання життя громад – на порядку денному Дня голови

747

12 лютого відбулось засідання постійнодіючої наради з питань взаємодії районної ради, райдержадміністрації з органами місцевого самоврядування району під керівництвом голови районної ради Олега Федоровича Старенького.

Перед учасниками наради виступила головний лікар КНП «Скадовський центр ПМСД» Хмельова Алла Василівна, яка окреслила подальші кроки, що вкрай необхідно здійснити для реформування галузі охорони здоров’я на території Скадовського району в умовах проходження її активної фази. За реаліями сьогодення – лише спільними діями сільської і міської громад можливо зберегти функціонування первинної ланки Скадовського району. За словами Алли Василівни, є головні 3 пункти, які вже зараз потрібно реалізовувати: ремонт або реконструкція наявних приміщень сільських закладів охорони здоров’я, їх оснащення обладнанням відповідно до табелю, затвердженого Національною службою здоров’я України. Також залишається невирішеним питання з недостатньою кількістю фахівців, ускладнене відсутністю для них службового житла. Незважаючи на необхідність великого обсягу фінансового ресурсу на зазначені заходи, Олег Федорович націлив голів місцевих рад на консолідацію зусиль, адже мова йде, у першу чергу, про здоров’я, а інколи й – життя, жителів Скадовщини.

Присутні також обговорили стан процесу добровільного об’єднання громад у Скадовському районі. Так, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Миколайович Павленко наголосив на необхідності активізації інформаційної роботи з населенням у даному напрямку, вказавши на перспективу зміни територіальних меж Скадовського району, внаслідок непоміркованого підходу у питанні об’єднання громад. Внаслідок обговорення усіх аспектів даної проблеми, зав’язалася жвава дискусія: голови місцевих рад виказали неабияке занепокоєння відсутністю чітких обрисів, зокрема, обрахованих сум доходів та видатків громади у разі проведення децентралізації на місці. Очільники місцевих громад, переймаючись майбутнім кожного із сільських населених пунктів, виявили стурбованість тим, що реалізація зазначеної реформи може стати «природним відбором», адже достатній рівень життєдіяльності зможуть забезпечити лише самодостатні громади, на відміну від віддалених та малочисельних сіл з низьким рівнем бюджетного потенціалу. А у ситуації, коли держава все більше перекладає власні повноваження на місцевий рівень, неабияк зростає відповідальність голів місцевих рад перед населенням – від вірності ухвалених рішень залежить розвиток сільської громади.

У черговий раз до голів місцевих рад звернулася заступник райдержадміністрації Надія Миколаївна Сєркова щодо необхідності виділення коштів на фінансування у 2019 році пільгового проїзду в автотранспорті міжміського сполучення в межах Херсонської області та послуг зв’язку окремим категоріям громадян – з 2016 року ці гарантовані державою пільги не фінансуються з державного бюджету, а виходячи із обмеженого фінансового ресурсу районного бюджету, компенсувати їх виключно районним коштом не буде можливості.

Начальник фінансового управління райдержадміністрації Тетяна Леонідівна Резніченко проаналізувала результати експертизи рішень про затвердження місцевих бюджетів на 2019 рік, зосередивши увагу на допущенні типових помилок та необхідності внесення коректив.

Тож, незважаючи на складнощі у провадженні реформ та змін в організації діяльності, основним завданням для влади на місцях було і залишається забезпечення сталого ритму життєдіяльності громад через прийняття виважених рішень.