Подвигу народу – жити у віках!

534

Ось вже сімдесят шоста весна вітає всіх тих, хто пережив роки кровопролитної війни, хто знає про ті події не лише з книг, фільмів чи з розповідей старшого покоління. Вітає і вкотре нагадує про страхіття війни й ніби наказує берегти мир.

Друга світова війна – незагоєна рана людської пам’яті. Ця пам’ять буде жити доти, доки живі очевидці тих страшних подій: ветерани війни, учасники бойових дій, інваліди війни – ті, кому випало стати свідками злодіянь нацизму та їх наслідків. Житиме вона і далі, адже ми не дозволимо стертись іменам захисників зі сторінок історії, обелісків, меморіальних плит. Наш земний уклін усім, хто бився на фронтах Другої світової війни, переніс роки окупації та пекло концтаборів, хто підняв з руїн і відродив нашу Батьківщину.

Напередодні Дня Перемоги, 8 травня 2021 року, голова Скадовської районної ради Віталій Олександрович Соловйов і його заступник Рильський Валентин Валентинович, з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення, вшанувавши пам’ять жертв Другої світової війни і сучасних борців за волю українського народу, поклали квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної сотні, пам’ятної дошки Віталію Бєлікову і пам’ятного знаку Гуманенку Володимиру Полікарповичу.

Також голова районної ради Віталій Олександрович Соловйов разом з представниками районної ради ветеранів, силових структур та Скадовського морського торговельного порту віддали данину пам’яті загиблим морякам на острові Джарилгач, які ціною власного життя боронили рідну землю, затримуючи загарбницьке просування нацистів таврійськими степами. Церемонію вшанування пам’яті було продовжено спуском на хвилі Джарилгацької затоки траурного вінку на згадку про подвиг моряків.

8 травня о 21.00 на центральній площі міста відбувся урочистий захід до Першої хвилини миру «939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». У своєму виступі Віталій Олександрович відзначив особливе значення Дня пам’яті та примирення, адже це ще одна нагода вшанувати пам’ять тих мільйонів людей, чиє життя було обірване насильством світового масштабу. Від себе особисто та від усього депутатського корпусу Скадовської районної ради 8 скликання побажав живим очевидцям війни – ветеранам міцного здоров’я та родинного затишку, а усім українцям – мирного неба і віри у щасливе майбутнє нашої Батьківщини.

У рамках заходу кожного загиблого згадали хвилиною мовчання. Завершилося урочисте зібрання акцією «Мак пам’яті» – учасники заходу залишили маки на мапі України, на знак пам’яті про загиблих у Другій світовій війні.

9 травня ветерани, представники трудових колективів, громадськість, з дотримання карантинних обмежень, відзначили 76-ту річницю Перемоги над фашизмом святковим мітингом на алеї Слави з покладанням квітів до пам’ятника воїнам скадовчанам, загиблим у боротьбі за свободу і незалежність нашої Батьківщини 1941-1945. Квіти шани і пам’яті цього дня поклали і до пам’ятних знаків воїнам, які загинули на фронтах Другої світової війни й полеглим за незалежність та волю України, у м.Гола Пристань і смт Каланчак.

На жаль, з кожним роком все менше серед нас ветеранів, котрі воювали в роки Другої світової. А тим, хто знаходиться серед нас – велика шана та низький уклін.