Заклади культури району: реорганізація галузі чи початок кінця?

826

Анонсована розпорядженням голови райдержадміністрації наприкінці 2018 року  реорганізація відділу культури райдержадміністрації у відповідний сектор відділу освіти спричинила неабияке занепокоєння серед комунальних закладів Скадовської районної ради, діяльність яких впроваджується виключно у галузі культури.

Поштовхом до винесення на розгляд президії районної ради та профільних постійних комісій, засідання яких відбулося 26 березня 2019 року, даного питання стало вмотивоване звернення трудового колективу комунального закладу «Скадовська дитяча школа мистецтв» щодо недопущення злиття культури й освіти в один напрямок роботи, що може стати реальним початком процесу руйнування культури в районі. Цілковиту солідарність з колегами виказали й працівники районного будинку культури, центральної бібліотечної системи та краєзнавчого музею – їхні здобутки, напрацювання та високі досягнення не можна нівелювати, скорочуючи галузь, тим більш без будь-яких обґрунтувань та вагомих обставин. І це ще не говорячи про фінансову сторону питання, яка у перспективі містить багато незрозумілих моментів.

Ознайомившись із досвідом інших громад у даному напрямку, який аж ніяк не можна назвати позитивним, та заслухавши відповідальних фахівців райдержадміністрації, районні обранці одноголосно вирішили підтримати звернення трудового колективу комунального закладу «Скадовська дитяча школа мистецтв» та звернутися до райдержадміністрації з рекомендацією призупинити ліквідацію її відділу культури. Також рекомендували вказати місцевому органу виконавчої влади, який здійснює делеговані районною радою повноваження у сфері культури, на недоцільність даного злиття галузей та на необхідність невідкладного надання до районної ради обґрунтованих роз’яснень щодо такої потреби в реорганізації та покрокового алгоритму дій кожного із учасників даного процесу в разі ухвалення даного рішення. І саме головне – пояснити, як це рішення покращить культурний напрямок життєдіяльності району.